Лименка за наш брег

Природњачко друштво „Геа“ годинама смишља и спроводи мале и једноставне, али ефикасне акције заштите природе на Вршачким планинама, које може спровести сваки појединац. Ево неколико примера.

Због интензивне сече шуме, на Вршачким планинама има врло мало старих стабала са природним дупљама у којима би сове могле да се гнезде. Зато су последњих деценија број и бројност свих врста сова значајно опали. У покушају да стање побољшамо, направили смо 150 дрвених кућица за птице, као вештачке дупље, и тако повратили популацију уралских сова, која је пре тога практично ишчезла.

Због климатских промена, лета су топлија и дужа, што скраћује период потребан за развиће водоземаца. Зато смо проширили и продубили неколико природних малих стајаћих вода, или направили вештачке.

Очистили смо око 10 хектара ливада од жбунасте вегетације и одржали ливадски екосистем. Поставили смо 12 платформи у циљу издизања родиних гнезда изнад водова на електричним стубовима. За ученике основних школа четири пута организовали смо камп „Млади чувари природе“. За зимску прихрану птица износимо сунцокрет у зрну.

Све ове акције наши чланови спровели су волонтерски, али материјал, израда, гориво и храна за птице се морају купити. До сада смо се финансирали пројектно, али такав начин је непоуздан, јер се не може знати да ли ће се добити донација, или неће. Зато је потребно пронаћи неки сталан и независан начин финансирања. Заједно са RECAN фондацијом покренули смо кампању под називом „Лименка за наш брег“.

Позивамо наше суграђане да нам помогну, успостављањем сталног, организованог сакупљања употребљених алуминијумских лименки за пиће, како би се њиховим откупом обезбедила средства за спровођење заштите природе Вршачких планина.

На око 100 локација у Вршцу (кафићи, продавнице, фирме, школе) поставиће се посебно означене картонске кутије, у које ће се одлагати употребљене алуминијумске лименке за пиће. Сав новац од откупа лименки користиће се за спровођење малих акција заштите природе на Вршачким планинама.


Уколико желите да кутија за лименке буде у вашем локалу, фирми, продавници, школи, јавите нам се на geaastro@gmail.com

Погледајте кратке промотивне видео клипове о кампањи

Летак „Лименка за наш брег“ 


Еколошки магазин „Чекајући ветар“ Други програм Радио Београда (део о пројекту почиње на 36:15 минута)

Кампању „Лименка за наш брег“ спроводи Природњачко друштво „Геа“ из Вршца, у партнерству са RECAN фондацијом из Београда, уз финансијску подршку Министарства заштите животне средине