Излет – Слано Копово

Природњачко друштво “Геа” Вршац
води вас на излет

СЛАНО КОПОВО – КИКИНДА
ГеоТРИП 6

Субота, 5. новембар 2011.

8:00 – полазак из Вршца (Зрењанин – Кикинда – Нови Бечеј)
11:00 – Долазак у Кикинду, обилазак центра града, посета Народном музеју, пројекција филма у тродимензионалној техници о кикиндском мамуту, који је пронађен 1996. године, изложба остатака мамута и сталне поставке
14:00 – Долазак у Специјални резерват природе „Слано копово“ код Новог Бечеја, обилазак резервата, еколошка едукација (предавање), посматрање птица са осматрачница. У ово доба године, у резервату борави неколико хиљада ждралова, који су посебна атракција.
17:00 – Долазак у Нови Бечеј, обилазак, заједничка вечера
21:00 – Долазак у Вршац

ГеоТРИП је акција промоције значаја и очувања геолошког наслеђа, коју на нивоу Европе усаглашава и води организација ПроГео. Сваке друге године, организације које то желе, воде своје чланове до објеката геонаслеђа. У Србији су до сада само Завод за заштиту природе Србије и Природњачко друштво „Геа“ овакву активност спровеле по 5 пута.

КИКИНДСКИ МАМУТ – испод 20 метара глине, 1996. године, пронађени су изванредно очувани остаци женке мамута стари 500.000 година. Популарна „Кика“ сада се чува у музеју, а посетиоци, поред њених остатака и сталне поставке, могу да виде у Србији јединствену 3Д пројекцију која дочарава окружење из доба мамута.

СЛАНО КОПОВО једна је од последњих очуваних бара на слатинама у Србији, јединственог екосистема, са 203 врсте птица. Ово подручје је заштићено као специјални резерват природе на 976 хектара.

цена: 1800 динара

У цену је урачунато: аутобуски превоз, улазница за музеј, улазница и водич у резервату, организациони трошкови. Вечера (ловачки гулаш) није обавезна и посебно се плаћа 500 динара! Приликом пријаве ОБАВЕЗНО изјашњавање да ли желите вечеру! Пријаве: у просторијама ПД ”Геа” у Дому омладине у Вршцу, уторком и четвртком или на geapdvs@hemo.net